De (on)zin van eiwitrijke voeding

De (on)zin van eiwitrijke voeding

eiwitrijke voeding


Het lichaam bestaat voor ongeveer 15% uit eiwitten. Van spieren, pezen, bindweefsel, organen en botten tot aan haren, nagels, bloed, hormonen en enzymen. Het zorgt voor behoud van energielevels, het houdt de hormoonspiegel in balans en kan van enorme invloed zijn op het gedrag. Het is dus zeker niet onverstandig om je eens te verdiepen in het nut van eiwitrijke voeding.

Het nut van eiwitrijke voeding

De voornaamste functie van eiwitten is het herstellen en opbouwen van spieren. Dit omdat spiercellen zijn opgebouwd uit eiwitstructuren. Tevens helpt eiwitrijke voeding bij kinderen om te groeien, zorgt het bij een wond voor genezing en zullen virussen/bacteriën in het lichaam sneller worden uitgeschakeld. Wist je ook dat eiwitrijke voeding zorgt voor een snellere stofwisseling? Het lichaam moet (in vergelijking tot koolhydraten) harder werken om de eiwitrijke voeding te verteren. Dit proces kost meer energie waardoor de verbranding wordt gestimuleerd. Een goede bijkomstigheid!

de (on)zin van eiwitrijke voeding

Welke hoeveelheden houd ik aan?

Het is van belang om niet te weinig, maar zeker ook niet te veel eiwitrijke voeding binnen te krijgen. Te weinig eiwitten zorgt voor vochtophoping, resulteert in weinig energie, verzwakt de weerstand en kan depressies veroorzaken. Een teveel aan eiwitten heeft een negatieve invloed op de zuurbalans van het lichaam, het geeft degeneratieve ziekten en veroorzaakt ontstekingen. Ook kan een te hoge eiwitinname botontkalking tot gevolg hebben.
Omdat het internet vol staat met artikelen zijn er enorm veel richtlijnen te hanteren. De meeste gebruikte richtlijn is om per dag tussen de 1.3 en 1.8 gram eiwit per kilo aan lichaamsgewicht binnen te krijgen. Dit betekent bij een persoon van 70 kg ongeveer 90 tot 126 gram eiwit per dag. Ook voor sporters is het ruim voldoende om bovenstaande richtlijnen aan te houden.

Plantaardige en dierlijke eiwitbronnen

Eiwitten zijn er in plantaardige en dierlijke vorm. Om de zuurbalans in het lichaam te beperken wordt geadviseerd niet meer dan 40% uit dierlijke eiwitbronnen te laten bestaan. Plantaardige eiwitbronnen hebben de voorkeur en nemen minimaal 60% voor hun rekening. Het eten van dierlijke eiwitbronnen is niet noodzakelijk. Vegetariërs en veganisten zouden alleen niet zomaar moeten stoppen met het eten van (dierlijke) eiwitrijke voeding, ze zouden zich goed moeten verdiepen in alternatieve voedingsbronnen en voedingswaarde.

Voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen: Vis, schaal-schelpdieren, vlees, gevogelte, melk(producten), kaas, eieren.
(Denk aan haring, zalm, makreel, lamsvlees, kip, rund, kwark, geitenkaas, yoghurt.)

Voorbeelden van plantaardige eiwitbronnen: Sommige groenten, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen, granen.
(Denk aan doperwten, alfalfa, linzen, champignons, zonnebloempitten, pijnboompitten, hazelnoten, quinoa, boekweit.)

online coaching

Persoonlijk voedingsadvies

Voeding speelt de belangrijkste rol als het gaat om het behalen van persoonlijke doelstellingen (Hier lees je alles over de functie van macronutriënten & micronutriënten). Het klopt dat meer bewegen je dichter bij het behalen van je doel brengt, maar nog veel te vaak wordt gedacht dat alleen bewegen de klus gaat klaren. Het belang van een uitgebalanceerd voedingsplan wordt vaak onderschat! Als je effectief vet wilt verliezen of juist in spiermassa wilt aankomen (en na verloop van tijd niet terugvallen) ontkom je er niet aan om aanpassingen in je voedingspatroon te maken.

Kom je er zelf niet uit? Vraag om hulp! Een professional kan helpen met het in kaart brengen van je persoonlijke voedingsbehoefte en het opstellen van een uniek plan. Zo weet je zeker dat je op de goede weg zit. Want waarom zou je wel de hulp van een makelaar inschakelen bij het verkopen van je huis, of vraag je hulp aan een fysiotherapeut bij pijnklachten, maar wil je alles zelf doen als het gaat om misschien wel het allerbelangrijkste: je persoonlijke gezondheid!

Het is verstandiger om eenmalig meer geld uit te geven aan een professional die effectief met je aan de slag gaat dan eindeloos te blijven betalen voor producten en sportscholen waarvan je na een aantal weken al weet dat het geldverspilling is geweest.

Mark van Essen | Personal Coach | The Transform Code


Nieuwsgierig naar wat personal training in Utrecht of online coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.

16 antwoorden

  1. nicole schreef:

    Ik eet dacht ik wel gezond, maar heb eigenlijk nooit echt specifiek aandacht besteedt aan eiwitten of koolhydraten om maar wat te noemen.

  2. Ik let eigenlijk nooit echt op wat ik binnen krijg en of dat gezond is of niet. Toch zou het wel goed zijn voor mijn lichaam om te doen.

  3. Leonie schreef:

    Balans is de sleutel! Ik vind het persoonlijke wel best lastig de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Maar zorg in ieder geval voor mijn dagelijkse portie muesli met noten en yoghurt voor een goeie start.

  4. Chaya schreef:

    Er wordt zoveel over voeding gezegd en geschreven. Soms zie je door de bomen het bos niet meer.

  5. Janine schreef:

    Heel informatief artikel! Ik neem wel veel eiwitten tot mij, met eiwit shakes etc voor het fitnessen.

  6. Sylvahna.nl schreef:

    Ei is echt heel erg belangrijk vind ik. Het voed goed en het geeft echt iets extra aan de maaltijd!

  7. Ilse visscher schreef:

    Nooit zo op gelet, een eyeopener weer even! En ook fijn die voorbeelden die je noemt.

  8. Monique schreef:

    Rijstenwafel met avocado en rauwkost ook een aanrader! Mooi artikel gr monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *